Varför Covid-19 kan få dig att tänka om dina rökvanor

En college vän som nu är en läkare först introducerade mig till en elektronisk cigarett i 2008. Han köpte sin online från Kina med hopp om att övergå från att röka till vaping men fann sig använda båda istället. Några år senare delade han en trevlig överraskning – han hade lyckats sluta både vaping och rökning.

Genombrottet kom en vinter medan han återhämtade sig från en förkylning. När han nådde för ecigaretter insåg han risken att utsätta sina återhämtande lungor för ett rökmoln. Han gav bort sin e-cigarett och rökte aldrig igen. Hans framgångssaga belyser kraften i en andra händelse för att bryta nikotinberoende. Den nuvarande covid-19-pandemin kan fungera som ett liknande varningssamtal till rökare och vapers för att sluta omedelbart.

Under de senaste 10 månaderna har tre seriella vågor av svåra akut respiratoriska sjukdomar ansträngt det amerikanska akutvårdssystemet från 1) e-cigarett eller vaping product use associated lung injury (evali), 2) influensasäsongen och 3) Covid-19. Runt juni 2019 noterade amerikanska sjukhus först en ökning av andningssjukdomar kopplade till billiga e-cigg från Vape. US Centers for Disease Control and Prevention spårade detta EVALI-utbrott i början av 2020, vilket slutligen räknade 2,807 inlagda patienter i alla 50 amerikanska stater, med 68 dödsfall i februari. Överlappande med EVALI-krisen har varit influensasäsongen, som löper från oktober till maj. Hittills har CDC uppskattat att det har varit minst 39 miljoner amerikanska fall av influensa, vilket ledde till 400 000 sjukhusvistelser och 24 000 dödsfall. Den tredje stressen har varit den världsomspännande pandemin i Covid-19, totalt, vid skrivningstillfället, 337 933 fall i USA och 9,653 dödsfall.

Vi har sett mycket bra grejer på VapeSweden och Jooz men också Peoplesmoker.se och Vape. Bland annat hittar du e-juice som dessa följande smaker på dessa sidor: Acid, Alien Fual, Anarchist, Bazooka, Bryggd, Cali, Candy King, Chuffed och Coffee Time.


Rökning har många negativa effekter på andningshälsan, och möjligheten till ett samband mellan rökning (både traditionella cigaretter och marijuana) eller vaping med Covid-19 höjdes av tidiga observationer i Kina. En rapport, som tittade på 1,099 laboratoriebekräftade fall i Kina, visade att 12,4% av rökarna antingen dog, krävde ICU-inträde eller behövde intubation, jämfört med 4,7% bland aldrig rökare. En annan studie visade att bland kinesiska patienter som diagnostiserats med covid-19 lunginflammation var oddsen för sjukdomsprogression (inklusive död) en storleksordning högre bland rökare jämfört med icke-rökare med ecigg. Världshälsoorganisationen har noterat att cigarettrökare sannolikt kommer att få allvarligare sjukdom om de smittas med Covid-19.