Kosttillskott

Sökandet efter en “perfekt kropp” och en bra prestation i fysiska övningar leder otaliga människor att anta radikala strategier, som inte alltid är relaterade till hälsofrämjande. I stället för rätt näring för typen av träning, bristen på kunskap i ämnet, liksom otillräckliga matvanor och påverkan av tränare och media, orsakar ofta individer att använda kosttillskott och anta ätbeteenden som inte alltid uppnår de förväntade målen.

Dessutom har lusten att uppnå snabba resultat gjort användningen av sådana ämnen mycket attraktiv, eftersom de är lätt tillgängliga över hela världen. Det stora antalet tillgängliga produkter som du kan köpa på Snorbilligt och enkel åtkomst är faktorer som förtjänar uppmärksamhet. Det är nödvändigt att känna till den nuvarande brasilianska lagstiftningen om ämnet, liksom de faktorer som är förknippade med konsumtionen av dessa produkter.

Kosttillskott är produkter i kapsel, tablett, pulver eller flytande form som ger viktiga näringsämnen som vitaminer, väsentliga mineraler, proteiner, örter eller liknande näringsämnen. Det vill säga de kännetecknas som produkter som består av minst en av de nämnda ingredienserna och det rekommenderas att de inte betraktas som konventionella dietmat.

Riktlinjen för det brasilianska samhället för idrottsmedicin (2003) hänvisar till det faktum att det har observerats i Brasilien den missbrukande användningen av näringstillskott samt läkemedel med ergogen syfte – ämnen eller artefakter som används för att förbättra sportprestanda och återhämtning efter träning – och rent estetiskt.

Det observeras att missbruk användning har ökat i fysiska träningsmiljöer, tenderar att generalisera i vissa gym och idrottsföreningar. Detta är ofta en olaglig handel, utan kontroll av hälsoövervakningssektorerna. Bland de ämnen som används missbruk har tillägget en primär höjdpunkt, kanske på grund av bristen på strikt lagstiftning i samband med försäljningen , eller på grund av strategin för de industrier som ständigt lanserar på marknaden så kallade ergogena produkter som lovar omedelbara och effektiva effekter.

Lagstiftning

I den nuvarande hälsolagstiftningen klassificeras de så kallade näringstillskotten i olika kategorier som definieras av den nationella Hälsoövervakningsbyrån (Anvisa) som:

  • Mat för idrottare-RDC Resolution Nº 18/ 2010;
  • Vitamin och mineraltillskott
  • Läkemedel baserade på vitaminer och mineraler
  • Special purpose mat

Resolution CFN nr 390/2006 reglerar kostförskrivning av näringstillskott av nutritionisten och ger andra bestämmelser.